Nieuws

5 jaar Repair Café Vught: een duurzaam succes!

Het Repair Café in Vught bestaat 5 jaar en ons café wordt zeer gewaardeerd door de bezoekers. Dat wordt op zaterdag 24 november in de Stenen Hut feestelijk gevierd. Het Repair Café Vught is open van 11.00 uur tot 15.00 uur. Tijdens het officiële deel van 12.00 tot 13.00 uur worden er geen reparaties verricht. Mede dankzij u is dit duurzame initiatief zo’n succes daarom nodigen we u van harte uit om dit samen te vieren (met een hapje en drankje). Het Repair Café Vught is op het terrein van Reinier van Arkel, lokatie Weverij, Watertorenlaan 13-19. Dit is midden op het terrein van Voorburg. Vanaf de ingang van het zorgpark bij de rotonde aan de Laagstraat is het met bewegwijzering aangegeven.Vijf jaar geleden is het Repair Café Vught gestart als een gezamenlijk initiatief van de Natuur-en milieugroep Vught en Reinier van Arkel met steun van Vincentiusvereniging Vught en Welzijn Vught. Al vanaf de eerste keer werd het Repair Café Vught goed bezocht. Begonnen met gemiddeld 35 reparaties wordt er nu na 5 jaar gemiddeld 50 reparaties maandelijks onder handen genomen. 75 Procent van de spullen wordt gemaakt of de eigenaar krijgt advies waar men terecht kan voor b.v. nieuwe onderdelen.

Bijzonder is dat er veel enthousiaste vrijwilligers elke maand weer komen. Zo rond de 20 personen staan klaar om te helpen. Doel van het cafe is verminderen van de afvalberg, reparatietechnieken niet verloren laten gaan en ook belangrijk een praatje maken met elkaar. Er zijn vaste bezoekers die elke maand wel even binnen lopen al dan niet met kapotte spullen. Bezoekers komen uit alle wijken van Vught en zijn enthousiast over de sfeer die er hangt. Rianne, een van de vrijwilligers vertelt hoe blij men soms is met de gemaakte reparatie en zelfs wanneer het niet te repareren is, is men blij omdat ze het dan met een gerust hart kunnen afdanken. Peter van Duppen van Reinier van Arkel geeft aan dat het een prima initiatief is dat zorgt voor een goede integratie tussen bewoners van Vught en de bewoners van het zorgpark. Elke keer weer komen zo rond de 75 bezoekers in de Stenen Hut. Bezoekers kunnen ook terecht bij Hebbes, de prachtige tweedehandswinkel in kleding en schoenen en de kadoshop in de Brandweerkazerne.

Wat wordt er het meest gebracht? Er worden dan allerlei elektrische apparaten aangeboden zoals koffiezetapparaten, stofzuigers, naaimachines, lampen, radio’s en gereedschap.
Maar ook kleding waarvan een naadje los is wordt gemaakt. Van fietsen worden de banden geplakt en van schoenen worden naden gestikt. Soms is de reparatie gemaakt binnen 15 minuten maar vaak zijn de deskundige reparateurs wel een uur of langer bezig.

De reparaties worden gratis uitgevoerd, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. De vrijwilligers gebruiken hun eigen materialen en soms gaat er iets kapot of moeten de materialen aangevuld worden. De vrijwillige bijdrage wordt daarvoor gebruikt en er wordt ook altijd gezamenlijk geluncht wat de goede onderlinge sfeer tussen de vrijwilligers bevorderd.